Impak dan cabaran pembelajaran keselamatan rangkaian tanpa wayar melalui kolaborasi bersama industri - Ahmad, Abdul Halim (Jurnal Evolusi, 2023)
Perkhidmatan komunikasi tanpa wayar telah berkembang pesat dengan matlamat untuk memenuhi permintaan yang semakin meningkat. Isu keselamatan rangkaian tanpa wayar telah menjadi topik perbualan hangat dengan adanya ancaman dan serangan yang muncul saban hari. Keperluan terhadap tenaga mahir dalam bidang keselamatan rangkaian tanpa wayar perlu di tingkatkan bagi menampung permintaan organisasi. Kajian yang dijalankan berbentuk deskriptif untuk mengenalpasti impak dan cabaran yang dihadapi oleh pelajar setelah mengharungi pembelajaran keselamatan tanpa wayar melalui kolaborasi bersama industri. Sampel bagi kajian ini terdiri dari 43 orang pelajar semester dua, program Diploma Teknologi Maklumat (Teknologi Digital) yang telah melalui program pembelajaran keselamatan rangkaian tanpa wayar bersama pihak industri. Instrumen bagi kajian ini terdiri dari borang soal selidik yang digunakan untuk mengenalpasti impak dan cabaran pembelajaran keselamatan rangkaian tanpa wayar melalui kolaborasi bersama industri. Dapatan kajian menunjukkan terdapat enam impak yang dicapai apabila melaksanakan aktiviti pembelajaran keselamatan rangkaian tanpa wayar bersama pihak industri.